KLÓNOZÁS

 

     
 
Klónozásnak azt az eljárást nevezzük, amikor egy háttértároló valamennyi állománya, beleértve a rajta működő operációs rendszert is, egy az egyben átmásolásra kerül egy - az eredeti meghajtóval méretben akár egyező, akár tőle eltérő - másik merevlemezre (HDD) vagy memóriameghajtóra (SSD) úgy, hogy a régi meghajtó sorozatszáma az átmásolt operációs rendszerben lecserélésre kerül az új meghajtó azonosítójára.
 
   
A klónozás legfontosabb előnye, hogy az operációs rendszert (Windows) kompletten át tudjuk vinni egy másik meghajtóra és abban semmiféle változás nem fog bekövetkezni, tehát nem kell újratelepíteni a rendszert.
   
Példák klónozásra:
   

Merevlemez cserét (upgrade) kívánunk végrehajtani. Az új merevlemezünk nagyobb méretű lesz, az előzőt ugyanis kinőttük. A klónozást követően minden változatlan lesz, csak a szabad hely mérete fog megnőni a módosulás szerint.

   
SSD meghajtóra állunk át merevlemezről. Az sem gond, ha az SSD meghajtó mérete kisebb, mint a meglévő winchesteré. A klónozást követően az operációs rendszer és minden velejárója a sokkal gyorsabb SSD meghajtóra kerül. Ha vannak különösen nagy helyigényű állományok (filmek, zenék, játékok), azok maradhatnak a tároló céllal tovább szolgáló belső vagy külső merevlemezen.
   
  Az egymeghajtós notebookok esetében minden adat klónozásra kerül a merevlemezről az SSD-re.
   
Egynél több (hardverében is közel azonos) gépre szeretnénk ugyanazt a már egyszer feltelepített, frissített és beállítgatott operációs rendszert felrakni. Így a rendszert és a többi alkalmazást elég csak egyszer készre installálni. Utána pedig ezen állapotot klónozzuk le annyi meghajtóra, ahány hasonló számítógépet kívánunk létrehozni, rengeteg időt és energiát megspórolva ezáltal.
   

Működő, bootolásra is képes biztonsági másolatot szeretnénk létrehozni, ami akár egy a gépünktől elkülönített helyen is tárolható vészhelyzet esetére.

   

Vissza az előző oldalra
           
   

Az Energy Line Kft. weboldala  -  Minden jogot fenntartunk!  -  Készítette az Energy Line Kft. (C) 2014