ADATOK RENDSZEREZÉSE ÉS MENTÉSE

 

     
 
Számos esetben lehet szükség felhasználói adataink maradéktalan összegyűjtésére és egy egységes rendszerben történő elmentésére. Ha új számítógépre térünk át, nem csak a dokumentumainkat, de adott esetben a gépen tárolt levelezést, címjegyzéket, könyvjelzőket, jelszavakat is szükséges áttranszportálnunk.

 
   

Az alapvető probléma abban rejlik, hogy a Windows nem gondoskodik róla, hogy a felhasználó egy helyre, egységes rendszerben mentse el állományait. Az esetek 95%-ban a Windows asztalra kiszórt sok tucatnyi, teljesen különféle formátumú állomány - dokumentum, kép, zene, telepítőfájl - ugyanolyan keveredetten található meg, mint a Dokumentumok mappába mentett tartalmak többsége is. Pl. elszórtan emailek, programállományok, letöltött zenék, webes képek, üzleti levelezés, személyes szerződések, iskolai prezentációk stb., minden egy helyen.

Ezen felül a Windows sajnos számos egyéb, rendszerint eldugott és rejtett mappákba is felajánl mentési lehetőségeket a géphasználat során, így évek alatt a számítógépen számos - a felhasználó számára abszolút ismeretlen - helyen gyűlnek össze a legkülönfélébb fájlok százai, ezrei (dokumentumok, levelek, képek, zenék, programok stb.), amiket értelemszerűen közös helyre és közös nevezőre kell hozni, hogy kezelhetők legyenek.

   

Ilyenkor elsődleges feladatomnak tekintem, hogy a transzportálási munka megkezdése előtt az azonos típusú tartalmakat a különféle helyekről egyetlen, jól szervezett és áttekinthető struktúrába mozgassam át. A műveletek során nekem nem kell megismerkednem a fájlok tartalmával, hiszen a rendszerezés a kiterjesztések alapán történik (pl. MP3, JPG, FLV, PDF, XLSX, EXE stb.).

Ez a műveletsor meggátolja, hogy bármilyen hasznos felhasználói adat a régi gépen maradjon és így odavesszen!

   

Az egy helyre gyűjtött tartalom mentése ezt követően már megindulhat a célhelyre.

   
Ha archiválást végeztem, akkor a munka itt végetér. Ha egy másik számítógépre történő adatátmentés volt a cél, akkor az új rendszerben az adatok egy részét még be is kell importálni azon adatbázisokba, amikben egy-egy adott alkalmazás kezelni tudja őket. Ilyen feladatot kíván például a címjegyzék, a levelezés, a böngésző könyvjelzők, ill. kedvencek vagy akár a mentett jelszavak.
   
Az én figyelmemet semmi nem kerülheti el, még a legutolsó asztali parancsikon sem maradhat ki a fájlműveletek sorából. Az új rendszeren pedig immár egy jól áttekinthető és optimálisan szervezett mapparendszer fogadja a felhasználót, amihez nem kell igazodni, mert a jót azonnal megszokja az ember.
   

Vissza az előző oldalra
           
   

Az Energy Line Kft. weboldala  -  Minden jogot fenntartunk!  -  Készítette az Energy Line Kft. (C) 2014