SZÁMÍTÓGÉP TISZÍTÁSA, MELEGEDÉSI PROBLÉMÁK ELHÁRÍTÁSA

 

     
 
A számítógépek életében a por meghatározó szerepet játszik, ezért azokat szakemberrel időnként tisztíttatni szükséges. Különösen igaz ez a notebookok esetében.


1. kép


2. kép


3. kép


4. kép


 
   
A levegőben lévő apró porszemek és -szálacskák mindenhol képesek egyenletesen lerakódni körülöttünk, a jelenséget jól ismerjük. Mivel a számítógépben melegedő alkatrészek vannak, azokat a túlhevülés ellen hűteni szükséges. A hűtésről gondoskodó ventilátorok többnyire folyamatos légáramlást biztosítanak a számítógép belső tere és a külső tér között, ami fokozott légszállítást és így fokozott por lerakódást is jelent egyben. A számítógépek gyakorlatilag egy kisteljesítményű porszívó, porszűrő szerepét is akaratlanul betöltik a szobáinkban. A gépek belsejében összegyűlő piszok mennyisége nem napok vagy hetek, hanem hónapok, olykor évek alatt érik el a kritikus szintet.
   
Az asztali számítógépek belső tere nagyobb, mint a notebookoknál, így a por nagyobb helyen tud eloszlani, de még így is képes problémákat okozni. Rendszerint a hűtőventilátor alatti bordázat réseit kitöltve rontja le az elsődleges hűtőhatást, így a processzor hőmérséklete idővel 15-20 fokkal (!) is megemelkedhet. Azokban a helyiségekben, ahol takarítás, porszívózás ritkán történik és a számítógép ház a földön áll, egészen extrém mennyiséget is elérhet a házban összegyűlő, a hűtőbordákon és az alkatrészeken lerakódó, szálas szerkezetű piszok mennyisége. A por igen vegyes összetételű részecskékből áll és így érdekes tulajdonsága, hogy vezeti az áramot, továbbá jól ég. Nagyfeszültségű kapcsolószekrényekben ezért előírás a rendszeres portalanítás, a gyengeárammal működő számítógépekben azonban nem, pedig indokolt lenne. Sajnos láttam már olyan gépet, amiben az áthatolhatatlan, sűrű, öklömnyi csimbókokká összetapadt elképesztő pormennyiség rövidzárat, majd tüzet okozott és az alkatrészek a hő hatására megolvadtak.
   

A notebookok esetében a por a szűk és sűrűn bordázott hőkivezető nyílás belső felületén rakódik le, idővel egy több mm vastagságú, filcszerű réteget képezve, amit kívülről kiszívni, kipiszkálni nem lehetséges. Ez a porcsík szó szerint hermetikusan zárja el a kiáramló forró levegő útját - belülről. A ventilátor egyre magasabb fordulatszámon pörög, a gép belsejében keletkező hőt nem tudja a szabadba lökni, így az továbbra is a belső térben nyelődik el. A kiáramló levegő csökkenésével a gép belső alkatrészeinek hőmérséklete fordított arányban nő, mígnem alkatrészek meghibásodása vagy szabálytalan rendszerleállások jelzik a pokoli körülményeket a felhasználó számára. A túlzott hőterhelés idő előtti alkatrész elöregedést és gazdaságosan nem helyreállítható meghibásodásokat okozhat egy notebook számítógépben.
Előjelek: A gép oldalából a korábban érezhetően kiáramló meleg levegő lecsökkenése vagy megszűnése, egyre melegedő csuklótámasz és billentyűzet, egyre gyakoribb és egyre hangosabb ventilátorzúgás.

   
Mindez elkerülhető, ha a gépet évente egyszer elhozza hozzám kitakarításra. A munkavégzés folyamán nem csak a lerakódott por kerül maradéktalan eltávolításra, de a lapkákra új hűtőpaszta kerül felvitelre, ami javítja a hőleadási tényezőt. Ezen felül gyakran szükségszerű a ventilátorok szétbontása, tisztítása és zsírzása is egyúttal.
   
 

A jobbra látható képek magyarázata:

1. kép: Asztali számítógép. Nem csak a számítógépház telített piszokkal, de a videokártya hűtője is annyira megtelt, hogy a ventilátor végül már mozdulni sem bírt. A kártya egy idő után "szétsült". A képen látható, hogy az irdatlan mennyiségű por még a ventilátor belsejéből is kitüremkedik.

2. kép: Asztali számítógép processzorhűtő ventilátora és hűtőbordázata. A bordák csurig teltek porral, annyira, hogy a porréteg már a bordák fölé is felemelkedett, ezért azok nem is láthatók a képen. A lemezek közé ily módon bepréselődött por-konglomerátum drasztikusan csökkenti a hűtőborda hőleadási képességét.

3. kép: Notebook hűtőrendszer kibontott állapotban, a háttérben a számítógép alaplapja. Bár a kívülről ránézésre tisztának tűnő ventilátor még nincs szétszedve, ezen közelebbi, immár közvetlenül hozzáférhető állapotában belefújva azonnal látványos disznóságok ugranak fel és elő belőle! (A képen ezt a meglepő, pillanatnyi állapotot örökítettem meg, mert a porcicák belülről dugták ki a fejüket.)
A ventilátor a benne összegyűlt gigantikus porcsimbók akadályok miatt működésképtelen volt , a notebook pedig 80 fokig hevülve gyakran leállt. A hűtő tisztítását követően a gép ismét 45 fokon üzemelt 3D-s terhelés mellett is.

4. kép: Notebook hűtőrendszere nyitott állapotban. A bordázatot szinte hermetikusan takaró porréteg tökéletesen elzárta a levegő kiáramlási útját. Ilyenkor a ventilátor maga ellen dolgozik, amit felgyorsult fordulatszám és zajosabb működés kísér. Lapátjaira olykor több mm vastagságban rakódik le a szürkésfehér porréteg. A kezeletlen gondok miatt a számítógép belsejében elnyelődő hő előbb-utóbb helyreállíthatatlan hardveres károsodást okoz..

       
 
 

Egy notebook hőkivezető nyílása, amit már hermetikusan elzárt az apró porszemekből és egyéb szálakból összeállt "filc-csík".
Kívülről lehetetlen kiporszívózni, csakis belülről lehetséges a szakszerű eltávolítása, a ventilátor teljeskörű tisztításával együtt.
Így még szemléletesebb, hogy a forró levegő miért nem tud belülről eltávozni.

A fenti háromból az első két kép a szétszedést követő állapotot mutatja a ventilátor kivétele után,
a harmadik pedig a munka utáni tiszta bordázatot.

   
   
 
 

Egy sokadik notebook hűtőventilátor a szétszedést követően.

Vajon miért nem tudott levegőt kifújni?
A képek magukért beszélnek.
   

Vissza az előző oldalra
           
   

Az Energy Line Kft. weboldala  -  Minden jogot fenntartunk!  -  Készítette az Energy Line Kft. (C) 2014