TÚLFESZÜLTSÉG ELLENI VÉDELEM

 

     
 
Az asztali számítógépek ATX tápegysége nincs túlfeszültség ellen biztosítva. (Kivételt képeznek a felső kategóriás, drága tápegységek.) Egyes - a tápban lévő, többnyire gyenge minőségű - elektronikai alkatrészek meghibásodásakor a tápegységből kimenő, általa kontrollált 5V-os és 12V-os egyenáram ágak jelentősen megnövekedett feszültségszintet generálhatnak, ami a másodperc törtrésze alatt is képes hatalmas kárt okozni a számítógépben.


 
   
Ezt a többnyire bekapcsoláskor előforduló jelenséget "megszaladásnak" is szoktuk nevezni. Különösen az alaplap és a merevlemez a veszélyeztetett területek, ők károsodnak a legtöbbször. Amikor 5V és 12V helyett ennek többszöröse éri el a perifériákat, azok alkatrészei egymás után füstölnek el, robbannak szét, olvadnak le. Ez a folyamat visszafordíthatatlan, mivel a tápegység kontrolláló része válik elsőként működésképtelenné. A feszültség ilyenkor egészen addig növekszik, amíg valamely - a többletfeszültség miatt tönkretett eszköz - rövidzárlata le nem égeti a tápegység végfokozati részét. Mire azonban olyan zárlat jön létre, ami a tápegység biztosítékát vagy a hálózati kismegszakítónkat leveri, már gyakran eltelik pár másodperc és utólag késő bánat, az elszenvedett kár tetemes.
   
Az így tönkrement alkatrészeken általában jól látható égési, olvadási nyomok jelentkeznek, valamint műszeresen is mérhető rajtuk a túlfeszültség okozta károsodás, ami a garancia (ha volt) azonnali elvesztését is magával vonja. Az ilyen esetekben gyakran szinte valamennyi alkatrész egyszerre sérül a gép belsejében. A túlfeszültség miatt tönkrement alkatrészek javíttatása rendkívül körülményes és nem gazdaságos.
   
A tápegység hibájából származó, túlfeszültséget okozó jelenség ellen véd egy elektronikai megoldás, amit a számítógép házban helyezek el. Ez a készülék figyeli a feszültségkimeneti szintet és minimális feszültségnövekedés esetén a másodperc törtrésze alatt blokkolja a tápegység kimeneti ágát, megakadályozva ezzel a túl magas feszültség kialakulását.
   
Meghibásodást követően a tápegység javításra vagy cserére szorul, de a többi alkatrészünk épségben megmenekül.
   
  A termék ára: 3.500 Ft + áfa.
   
A berendezés villámcsapás ellen nem nyújt védelmet, arról más módon kell gondoskodni, de természetesen azon témában is teljeskörű szolgáltatást és megoldást tudok nyújtani minden kedves érdeklődőmnek.
   

Vissza az előző oldalra
           
   

Az Energy Line Kft. weboldala  -  Minden jogot fenntartunk!  -  Készítette az Energy Line Kft. (C) 2014