FÁJLOK BIZTONSÁGOS TÖRLÉSE

 

     
 

Vállalom egy hozott merevlemez vagy számítógép adatainak biztonságos, azaz utólagosan helyreállíthatatlan törlését. Ez elengedhetetlen, amikor egy olyan adattárolót vagy számítógépet értékesítünk, amin személyes adataink is rajta voltak. 
   

Sokan nem gondolnak bele, hogy egy egyszerű fájltörléskor - és most nem a Lomtárról van szó, hanem valódi törlésről - annak tartalma nem íródik felül nullákkal, hiszen az rengeteg idő lenne minden alkalommal, különösen a nagyobb fájlok esetén. Az ilyen állományok mindössze töröltként lesznek megjelölve a fájlrendszerben és így egy a jövőben bekövetkező fájlművelet akár felül is írhatja őket.

   
Ám ez nem feltétlen történik meg, így sok esetben hónapokra vagy akár évekre visszamenőleg is felfedhetők egyes személyes adatokat tartalmazó szöveges-képes információk a helyreállítható állományok sorából.
   

A merevlemez formázása szintén nem jelent védelmet, a formázás ugyanis (rendszerint) csak a szektorok elején lévő értékeket nullázza le, a szektorok teljes tartalmát már nem írja át. Számos esetben nyertem már vissza így adatokat, sőt, megesett, hogy több tízezer dokumentumot és családi fotót tartalmazó adatmennyiséget is megmenekítettem a jogos tulajdonos kérésére, akinek a szervizben azért formázták le vezetői utasításra a rendszerét, mert attól majd elmúlik a winchester kattogása és megjavulnak a hibás szektorai. (!)

   

A hatékony törlést úgy végzem, hogy a fájlrendszer teljes megsemmisítése után a merevlemez egészét feltöltöm zéróbájtokkal, így arról utólag semmilyen tartalom nem nyerhető vissza.

   

Vissza az előző oldalra
           
   

Az Energy Line Kft. weboldala  -  Minden jogot fenntartunk!  -  Készítette az Energy Line Kft. (C) 2014